Ord från styrelsen

Nu är det jul….

Det lackar mot jul. Det är vitt ute och katterna tycker det är kul att springa i snön ute i rastgården.
De kommer in med snö i pälsen och blöta tassar som de ska trampa med i knät.

Julen är en skön tid att koppla av med en katt i knät. Men allt i hemmet runt jul är inte nyttigt för våra pälsklingar. Tänk på att alltid ta hand om presentsnören, när ni packat upp julklapparna. Presentsnören kan vara väldigt farligt för våra katters tarmar, om de skulle svälja det.
När en katt börjar äta ett snöre eller en tråd så kan de inte spotta upp det, utan de fortsätter svälja tills de lyckats bita av det eller har ätit upp hela snöret.

Men en julklapp förpackad i en kul kartong med ett stort papper runt måste jag allt ge dem. För som katt finns det väl inget bättre än att krypa ner och lägga sig i en ”kattong”? Eller att krypa under ett stort julklappspapper och smyga på kompisarna? Hemma hos oss har vi inte några levande ljus, utan väldigt många led‐ljus. Nuförtiden finns det många ledljus som är verklighetstrogna. För en katt som nyfiket ska lukta på ett levande ljus får lätt väldigt korta och krulliga morrhår. Och om de stryker sig för nära ljusen så luktar det snart bränd katt i rummet.

Det var länge sedan jag gav upp att ha en julgran i hemmet. Om man vill ha en julgran tillsammans med katterna så bör man tänka på att glitter och julgranskulor kan vara farliga. En katt kan lätt trassla in sig i glitter och om de skulle börja äta på det så är det livsfarligt för dem. Julgranskulor är kul att leka med! Om de går sönder så kan det bli farligt splitter för deras känsliga trampdynor. Men julgranskulor och pynt i plast som inte går sönder är bra och underhållande leksaker för dem. Om man inte vill att de ska leka med julgranspyntet så har jag läst att man ska låta julgranen stå opyntad några dagar innan man pyntar den, för då har de tappat intresset för granen när man väl hänger upp julgranskulorna. Förhoppningsvis är det så… Och alla katter tycker väl om att klättra i träd? Så förankra gärna granen så att den inte kan trilla omkull.

Visst är det fint med alla julblommor som man dekorerar rummen med! Men även här bör man tänka på vad man tar in i katternas hem. Det finns många julblommor som är giftiga för katt, bland annat hyacint, julstjärna och amaryllis. Läs mer om giftiga växter här:

https://www.agria.se/katt/artiklar/om-katt/julblommor-att-undvika-som-kattagare/

När vi är klara med julpysslet så är det skönt att äntligen slå sig ner i soffan för att dricka glögg och äta godis. Men även här får vi tänka på vad våra katter inte tål. Både russin och choklad är giftigt för dem. Oj, så många förmaningar det blev! Meningen är ju att vi ska koppla av i jul. Det tänker i alla fall jag göra, tillsammans med mina katter som gör sitt bästa för att ockupera mitt knä när jag sitter där i soffan och dricker glögg utan russin och (kanske) utan choklad till.

En sak till. Glöm inte bort att betala in medlemsavgiften för år 2024. Priset är 490 kr/år för huvudmedlemmar och i det ingår tidningen Våra katter. Avgiften sätts in på Bankgiro 5624 – 0682 eller Swish 123 473 42 40.

Med det önskar jag er en God Jul och ett Gott Nytt År!!

För styrelsen – Johanna Grebner


Ledamot Johannas ord 2023 12

Sekreterarens ord 2023 09

Ledamot Berits ord 2023 06

Kassörens ord 2023 04

Ordförandes ord 2023 02 28

Ordförandes ord 2022 06 25

Ordförandes ord 2021 11 09

Ordförandes ord 2021 05 05

Ordförandes ord 2021 01 06

Ordförandes ord 2020 11 21

Ordförandes ord 2020 07 01

Ordförandes ord 2020 04 12

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.